loading...

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ένας απλός τρόπος για να δείτε αν κινδυνεύετε

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία σημαντικής μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα.
Επειδή η αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άγνωστη, αλλά ο βασικός παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία, η πάθηση λέγεται ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Ωχρά κηλίδα είναι η περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδή και είναι υπεύθυνη γι' αυτά που βλέπουμε κοιτώντας ευθεία (κεντρική όραση), διαβάζοντας και γράφοντας.
Συχνά σε άτομα συνήθως άνω των 50 ετών, η ωχρά κηλίδα αλλοιώνεται και η επερχόμενη βλάβη μπορεί να προκαλέσει σταδιακά, παραμόρφωση των αντικειμένων. Οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται διαστρεβλωμένες και τα γράμματα κατά το διάβασμα δείχνουν να κουνιούνται.
Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, μπορεί να περιορίσει σημαντικά την όραση και να δυσκολέψει το διάβασμα και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.
Στα αρχικά στάδιο της πάθησης, ενδέχεται να μην υπάρχουν συμπτώματα και η όραση να είναι πολύ καλή και σταθερή. Τις περισσότερες φορές δεν προσβάλλονται και τα δύο μάτια ταυτόχρονα, γι' αυτό είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν έχετε πρόβλημα. Ένας απλός τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι να κλείσετε πρώτα το ένα μάτι, ώστε να δείτε αν το άλλο μάτι βλέπει φυσιολογικά και το αντίστροφο. Σ' αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται θεραπεία. Ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά από τον οφθαλμίατρο και υποβάλλεται σε εξετάσεις.
Στα ενδιάμεσα στάδια της πάθησης, η όραση μπορεί να παραμένει καλή, ενδέχεται όμως να παρατηρηθεί μια μικρή παραμόρφωση της εικόνας. Και σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται θεραπεία, αλλά ο ασθενής παρακολουθείται και υποβάλλεται σε ειδικές εξετάσεις.
Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, η όραση μειώνεται σημαντικά και υπάρχουν δύο εκδοχές της: η ξηρή και η υγρή μορφή της πάθησης.
Στην ξηρή μορφή (γεωγραφική ατροφία), η πάθηση εξελίσσεται αργά με προοδευτική ατροφία και λέπτυνση του αμφιβληστροειδή στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, που είναι υπεύθυνη για την μείωση της όρασης. Για τη μορφή αυτή δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία.
Στην υγρή μορφή, που είναι και η πιο επικίνδυνη, η περιοχή της ωχράς κηλίδας καταλαμβάνεται από υγρό ή και αιμορραγία. Η εξέλιξη μπορεί να είναι πολύ γρήγορη και να οδηγήσει σε μεγάλη και απότομη μείωση της κεντρικής όρασης. Είναι σημαντικό ωστόσο, ότι για την υγρή μορφή υπάρχει θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ενέσεις στο μάτι και ειδικά αντιαγγειογενετικά φάρμακα.
Με τη θεραπεία επιτυγχάνεται σταθεροποίηση της όρασης σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών (80-90%), ενώ σε ποσοστό 15-20% οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της όρασης. Η θεραπεία με ενέσεις φέρνει αποτελέσματα σε διάστημα δύο χρόνων.
http://www.onmed.gr/



Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/322988-ekfylisis-oxras-kilidas-mia-dyskoli-pathisi#ixzz46YIDVXFL

on 2:02:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ένας απλός τρόπος για να δείτε αν κινδυνεύετε

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.