Μηνιγγίτιδα: Όσα πρέπει να ξέρετε για να προστατεύσετε τα παιδιά
ΜΙΝΙΓΓΙΤΙΔΑ, ΠΑΙΔΙ, ΥΓΕΙΑ 11:45:00 μ.μ.
Η απειλή της μηνιγγίτιδας έχει πια περιοριστεί, είναι όμως υπαρκτή. Κάθε χρόνο, σημειώνονται περίπου 500.000 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε όλο τον κόσμο, τα οποία προκαλούν περίπου 50.000 θανάτους -αριθμοί διόλου ευκαταφρόνητοι. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια σημειώνονται περίπου 50 περιπτώσεις το χρόνο, κυρίως σε μικρά παιδιά. Κάθε εβδομάδα υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάστηκαν μικροεπιδημίες σε δύο περιοχές της χώρας. Η 24η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας και, μ' αυτή την αφορμή, ενημερωνόμαστε, δραστηριοποιούμαστε και προφυλασσόμαστε.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα;
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;
Πώς θα την αναγνωρίσετε;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα εξής:
-Αυχενική δυσκαμψία
Πώς λοιπόν θα καταλάβουμε ότι πρόκειται για μηνιγγίτιδα και όχι για μια απλή γρίπη; Ο γιατρός επισημαίνει ότι πρέπει να ανησυχήσουμε αν η νωθρότητα, η υπνηλία και η έλλειψη διάθεσης συνεχίσει παρά την πτώση του πυρετού.
Πώς μεταδίδεται;
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο παιδίατρος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιζεί στον αέρα, επομένως πρακτικές όπως η εκκένωση παιδικών σταθμών και σχολείων κατόπιν κρουσμάτων είναι άνευ ουσίας.
Πρόληψη
νόσου είναι μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των
περισσότερων δυνατών βακτηριακών οροομάδων. Ειδικά για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Τύπου Β, το εμβόλιο στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο εδώ και δύο χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν αποζημιώνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των παιδιών στην Ελλάδα να παραμένει ακάλυπτη ως προς την προστασία της από τη συγκεκριμένη Νόσο.