ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πωλητήριο εδώ και τώρα σε ΔΕΗ, Ελ. Βενιζέλος, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ απαιτούν οι δανειστές www.dikaiologitika.gr
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ 10:06:00 π.μ.
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Τι αποκαλύπτεται για το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με το προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου το οποίο παρέδωσαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των "θεσμών" - Στα 6,2 δισ. ευρώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου την περίοδο 2016-2018
Την επίσπευση των διαδικασιών για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, του μεριδίου του Δημοσίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος), της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των ΕΛΠΕ και του 5% του ΟΤΕ επιδιώκουν να επιβάλουν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση με το προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου που παρέδωσαν πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο στόχος που θέτουν είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ για την τριετία 2016 -2018 μέσω των αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο, η δρομολόγηση των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να γίνει άμεσα με πρώτο βήμα την αναζήτηση τεχνικών συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα με το κείμενο του προσχεδίου ζητείται από τα αρμόδια υπουργεία να ξεμπλοκάρουν άμεσα τρία project αποκρατικοποιήσεων:
-Την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας με την επιλογή υποψηφίου για την κατασκευή των τριών νέων σταθμών διοδίων στην θέσεις Βενετικό την Θεσσαλονίκη και Αλιάκμονα και με την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών από το αρμόδιο υπουργείο, για άλλους τρεις σταθμούς διοδίων (Ασπρόβαλτα, Καβάλα και Στρυμωνικό).
-Την σύμβαση παραχώρησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να λύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με κάποια κτίρια στην περιοχή και με τον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να προχωρήσει η επένδυση από την ανάδοχο κοινοπραξία.
-Την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που εκκρεμεί από το 2013, στον πλειοδότη, με τη σύνταξη νομοθεσίας για την περαιτέρω λειτουργία της.
Σύμφωνα εξάλλου με το προσχέδιο του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου, η σύσταση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων εντάσσεται στα προαπαιτούμενα. Ειδικότερα η ελληνική πλευρά καλείται να δρομολογήσει: -Την σύνταξη και διανομή προς διαβούλευση στο Εποπτικό Συμβούλιο και τις εταιρίες που θα απαρτίζουν το νέο ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ ΤΧΣ ΕΤΑΔ και ΕΔΗΣΠ ) του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που θα ρυθμίζει τις σχέσεις, τις αρμοδιότητες και την δικαιοδοσία της κάθε εταιρίας για τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται .
-Τον διορισμό διοικητικού συμβουλίου στο νέο ταμείο.Τονίζεται μάλιστα ότι τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να οριστούν από κοινού από τον υπουργό Οικονομικών, τους "θεσμούς" και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το συμβούλιο των διοικητών (όπου θα μετέχουν και οι διοικήσεις των επιμέρους εταιριών του ταμείου ) θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί ως σώμα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017
. -Την οριστικοποίηση της λίστας των δημοσίων ακινήτων που θα περάσουν στο υπερταμείο προς αξιοποίηση. Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου: -Το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να περάσει στο νέο ταμείο όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια που δεν βρίσκονται στο σχέδιο αξιοποίησης. Το νέο ταμείο με την σειρά του θα πρέπει να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο θα βελτιώσει τις οικονομικές τους επιδόσεις ώστε σε εύλογο χρόνο να αποκρατικοποιηθούν κι αυτά
. - Το μερίδιο από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων με το οποίο θα αποπληρώνεται στον ΕΜΣ το δάνειο των 86 δισ. ευρώ θα προέρχεται από την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
. - Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση και λειτουργία της νέα εταιρίας δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας η οποία αποτελεί ένα ακόμη προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης το οποίο πέρασε, λόγω καθυστέρησης, στην δεύτερη αξιολόγηση. Η σύσταση της εταιρίας πρέπει να γίνει πριν το τέλος του χρόνου .
- Θα πρέπει επίσης να εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας για την ΕΑΒ για να εξεταστεί αν η ένταξη της στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια. Ενέργεια - ΑΔΜΗΕ Όσον αφορά τα θέματα του τομέα της ενέργειας στο προσχέδιο υπενθυμίζεται η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ, ποσοστό το οποίο θα πουληθεί πλέον απευθείας σε ιδιώτες. Μάλιστα ως προαπαιτούμενο που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα ορίστηκε η ανακοίνωση της ημερομηνίας που θα αναγγελθεί η πώληση του συνόλου των μετοχών. Επιπλέον ακόμη και το 51% της εταιρίας που θα μείνει σε δημόσιο έλεγχο θα περάσει στην εταιρία δημοσίων συμμετοχών και περιουσίας όταν βέβαια συσταθεί.
http://www.dikaiologitika.gr/