Η γιαγιά μου έλεγε...
Για κάθε 100 γρ. τυρί θα βάζεις ένα αυγό, για κάθε αυγό μία κουταλιά ζάχαρη και για κάθε κουταλιά ζάχαρη ένα ριστρέτο!!!
Από εκεί και πέρα όλα είναι εύκολα και απλά και πάντα θα έχεις το καλύτερο τιραμισού...
Αυτό εφαρμόζω από τότε και πάντα έχω την επιτυχία σίγουρη!!!
Βάζουμε μία κατσαρόλα με λίγο νερό στην φωτιά να βράζει χαμηλά και προσαρμόζουμε από πάνω ένα μεταλλικό μπολ, το γνωστό πλέον Μπεν-μαρί.
Ρίχνουμε στο μπολ την ζάχαρη τα αυγά και την βανίλια και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγη ώρα.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα.
Παίρνουμε ένα πυρέξ ή μια φόρμα στρογγυλή με δαχτυλίδι που ξεκουμπώνει.
Φτιάχνουμε 6 φλιτζάνια εσπρέσο, ρίχνουμε λίγο γάλα το λικέρ καφέ και ανακατεύουμε.
Βουτάμε τα μπισκότα στον καφέ μία γρήγορη φορά από την μία πλευρά και στρώνουμε με το βουτηγμένο μέρος προς τα επάνω την πρώτη στρώση.
Στρώνουμε μια δόση κρέμας πάνω από τα μπισκότα.
Επαναλαμβάνουμε με μπισκότα και κρέμα.
Τελειώνουμε στρώνοντας το στρώμα της κρέμας.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να σφίξει.
Λίγο πριν σερβίρουμε βάζουμε το κακάο σε ένα μικρό σουρωτήρι και ρίχνουμε αχνιστά πάνω στη κρέμα, όπως στους κουραμπιέδες την άχνη.
Σερβίρεται με ζεστό ή κρύο εσπρέσο.
Όσο πιο γρήγορα φαγωθεί τόσο το καλύτερο γιατί η κρέμα του τιραμισού είναι πολύ ευαίσθητη.
Εάν θέλετε ακόμη πιο αφράτη κρέμα χτυπήστε και τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγγα με τέσσερις κουταλιές ζάχαρη και ανακατέψτε ελαφρά στο βασικό μείγμα.