Economist: Η κόντρα Ευρωπαίων-ΔΝΤ η κυριότερη αιτία της ελληνικής κρίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΟΗ, ΧΡΗΜΑ 2:00:00 μ.μ.
Σύμφωνα με την ανάλυση, θεωρείται απίθανο η αξιολόγηση να κλείσει πριν τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ παρά το γεγονός πως ο Economist πιστεύει πως η δόση θα αποδεσμευθεί εν καιρώ, «βλέπει» πρόωρες εκλογές και μεγάλη πιθανότητα επέλευσης του Grexit.
«Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα αποφασίσει κατά πόσον η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην πραγματοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε με βάση τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση του προγράμματος στήριξης», ξεκινά ο Economist.
«Εκτός των πολιτικών δυσχερειών που εμποδίζουν την ελληνική κυβέρνηση από την εφαρμογή των μέτρων που απαιτούσε η δεύτερη αξιολόγηση, μία ουσιώδης διαφωνία σχετικά με τους οικονομικούς στόχους και τη βιωσιμότητα του χρέους μεταξύ των θεσμών, είναι το νέο εμπόδιο στην ελληνική κρίση», σημειώνει.
«Στο τέλος του Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης ανέφεραν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, ήταν προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση περαιτέρω δανείων», υπενθυμίζει ο Economist.
«Δεν πιστεύουμε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου, αλλά με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη που εκκινούν τον Μάρτιο, μία συμβιβαστική λύση μπορεί να βρεθεί ώστε να επιτρέψει τελικά την αποδέσμευση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, και να αποφευχθεί άλλο ένα δραματικό σενάριο πτώχευσης», σημειώνει στην ανάλυσή του ο Economist.
«Παρ' όλα αυτα», προσθέτει «εάν οι δανειστές επιμείνουν στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, το σενάριο πρόωρων εκλογών θα ενισχυθεί σημαντικά».
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η Ελλάδα αργά ή σύντομα θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», καταλήγει ο Economist, προσθέτοντας πως «η πιθανότητες να συμβεί ένα Grexit εντός της πενταετίας ανέρχονται σε 60%».
kathimerini.gr