Υπό το μηδέν οι σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ, ΡΟΗ 7:32:00 μ.μ.
Οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ. Από χθες στο ναδίρ βρίσκονται και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία. Τριάντα προγραμματισμένες ομιλίες Τούρκων πολιτικών σε γερμανικές πόλεις μέχρι τις 14 Απριλίου ματαιώνονται καθημερινά με διάφορα προσχήματα, για λόγους ασφαλείας, λόγω έλλειψης συστήματος πυρόσβεσης κ.λπ.
Ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για ναζιστικές μεθόδους, επιτίθεται κατά Βερολίνου και Χάγης και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αντιδρά με υπερβολική βραδύτητα, μιλώντας κυρίως για τον κίνδυνο λανθασμένης εξοικείωσης με το ανείπωτο έγκλημα του Ολοκαυτώματος.
Η σημασία που αποδίδει η καγκελάριος στην εφαρμογή της συμφωνίας είναι σαφής. Περίπου έχει συνδέσει το πολιτικό της μέλλον με αυτήν. Δεν είναι τυχαία η ηπιότητα με την οποία απάντησε στις οξύτατες δηλώσεις του Ερντογάν και των Τούρκων υπουργών, γεγονός που προκάλεσε πικρόχολα σχόλια από τον γερμανικό Τύπο. «Η καγκελάριος έχει χάσει την αίσθηση του σωστού χρόνου αντίδρασης», έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Ζιντντόιτσε». Αρθρογράφοι αναρωτιούνται κατά πόσον η Γερμανία έχει καταστεί αντικείμενο εκβιασμού από την Τουρκία, λόγω του μεταναστευτικού.
Στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή την περασμένη Πέμπτη, η Μέρκελ αναφέρθηκε και στην κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. «Η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένει διόλου ικανοποιητική. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας εξακολουθεί να μην υλοποιείται μέχρι σήμερα από την ελληνική πλευρά έτσι όπως θα έπρεπε».
Εξαρχής η Μέρκελ φάνηκε να δίνει στον Ερντογάν την εντύπωση ότι η Γερμανία είναι πλήρως εξαρτημένη από τις διαθέσεις του. Και στη συνέχεια έκανε ελάχιστα για να διασκεδάσει αυτή την εικόνα.
Πάντως, ακόμη και η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία ενοχλήθηκε από τους παραλληλισμούς του Τούρκου προέδρου με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τη σκυτάλη από τον Ερντογάν και κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία κατηγόρησε τη χώρα για ισλαμοφοβία και για μεροληπτική στάση. Τα τουρκικά αντίποινα ήταν άμεσα. Την Πέμπτη ενημερώθηκε ο Γερμανός βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Γιαν φαν Ακεν, ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί την αεροπορική βάση στο Ικόνιο, όπου μαζί με το Ιντσιρλίκ υπηρετούν 270 στρατιώτες της Μπούντεσβερ. Επιπλέον, έχει ενταθεί η δράση Τούρκων κατασκόπων στη Γερμανία: σύμφωνα με δημοσίευμα της «Βελτ», άνδρες της τουρκικής ΜΙΤ επιχειρούν στη χώρα και επιδίδονται σε κατατρομοκράτηση των αντιπάλων του Ερντογάν, σε προπαγάνδα και διασπορά ψευδών ειδήσεων για να επηρεάσουν την τουρκική μειονότητα υπέρ του Τούρκου προέδρου πριν από το δημοψήφισμα.
Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, η πόλωση μεταφέρθηκε στη Γερμανία, με υποστηρικτές του εξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του στρατιωτικού κινήματος, να συγκρούονται ανοιχτά με ψηφοφόρους του Τούρκου προέδρου στις τουρκικές γειτονιές των γερμανικών πόλεων.
«Υπολείμματα ναζί»
Κι ενώ κλιμακώνονταν οι εντάσεις στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, χθες ξέσπασε ανοιχτός διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στην Aγκυρα και στη Χάγη. Η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στον Τσαβούσογλου να πετάξει για το Ρότερνταμ, όπου επρόκειτο να μιλήσει σε συγκέντρωση ομοεθνών του για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και δημόσιας τάξης. Οι Ολλανδοί έχουν βουλευτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου και η Ακροδεξιά του Γκέερτ Βίλντερς επενδύει στα αντιισλαμικά αισθήματα, χαρακτηρίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν δικτάτορα.
Η απόφαση της Χάγης οδήγησε σε μια νέα έκρηξη οργής του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ «υπολείμματα των ναζί», ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Aγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση.