loading...

Πέθανε ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Γουλανδρής






















Την τελευταία του πνοή λίγο μετά τα ξημερώματα άφησε ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Γουλανδρής.

Για τον Ανδριώτη εφοπλιστή και ευεργέτη της Άνδρου εξέδωσε σχετικό ψήφισμα ο Ναυτικός Όμιλος του νησιού μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του:

»Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, αφού πληροφορήθηκε το θάνατο του επίτιμου προέδρου του και θεμελιωτή του Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου ΙΩΑΝΝΗ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, εκφράζει τη βαθιά οδύνη και τη μεγάλη θλίψη όλων για την απώλεια μιας εξαίρετης προσωπικότητας με πλούσια προσφορά στο ναυτιλιακό και ευρύτερα στον κοινωνικό χώρο, επισημαίνοντας τη στάση ζωής, την άοκνη προσφορά του στο νησί της Άνδρου και στον Ναυτικό Όμιλο ειδικότερα, τον δυναμισμό, το πρωτοπόρο πνεύμα του, την σταθερότητα στις απόψεις του και το ήθος που τον διέκριναν. Το Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου αποφάσισε ομοφώνως τα εξής: Να κηρυχθεί τριήμερο πένθος εις ένδειξη τιμής. Η σημαία του ΝΟΑ να κυματίζει μεσίστιος επί τριήμερον, να εκφραστούν τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και να παραστεί σύσσωμο το Δ. Σ. στη νεκρώσιμo ακολουθία, να κατατεθεί στεφάνι στην σορό του, να διατεθεί ποσό σε ευαγές ίδρυμα εις μνήμην του και να αφιερωθούν όλες οι δράσεις του Ομίλου τον προσεχή χρόνο στη μνήμη του».

Ποιός ήταν ο Αλέξανδρος Γουλανδρής
Γιος του Νικόλαου Ι. Γουλανδρή, που με τα αδέρφια του Γιάννη και Λεωνίδα, συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία, ενώ η αδερφή τους Άννα συνέδεσε το όνομά της με τον αείμνηστο Δημήτρη Χορν.

Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής ήταν ο τελευταίος που είχε μείνει στη ζωή, από τα αδέρφια του και μαζί με τους κληρονόμους και τη νέα γενιά συνέχιζε την ιστορία της οικογένειας. Εκτός από μεγάλος εφοπλιστής το κοινωνικό του έργο ήταν πάρα πολύ μεγάλο.

Το 1994 με δωρεά του ζεύγους Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή εις μνήμην της κόρης τους Βιολαντώ ανακατασκευάστηκε ο φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο, στην αρχική του μορφή και από τότε λειτουργεί. Το όνομά του είχε γραφτεί πριν από τρία χρόνια στην New York Post όταν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, πουλήθηκε το εξαίσιο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, «το «Άρμα». Ο συντάκτης του άρθρου είχε γράψει πως το εντυπωσιακό έργο είχε περάσει στα χέρια του Έλληνα εφοπλιστή το 1972. Το χάλκινο γλυπτό που φιλοτεχνήθηκε το 1950 από τον Τζακομέτι είχε αγοραστεί, σύμφωνα με το ξένο δημοσίευμα, έναντι 375.000 δολαρίων.

Η μεγαλύτερη τραγωδία της ζωής του ήταν όταν έχασε την μία από τις τρεις κόρες του την Βιολαντώ. Δεν το ξεπέρασε ποτέ αλλά έριξε το βάρος του στην ανατροφή των άλλων δυο κορών του την Μαρία-Λούλα και την Αλεξάνδρα. Πριν από λίγους μήνες έχασε την γυναίκα του Μαριέττα και από τότε η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής άφησε παρακαταθήκη στους κληρονόμους του να συνεχίσουν το τελευταίο μεγάλο «project» του, να «αναστήσουν» το θωρηκτό Αβέρωφ. Η κηδεία του θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

http://www.eleftherostypos.gr

on 1:33:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Πέθανε ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Γουλανδρής

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.