loading...

«Καρφιά» Γιλντιρίμ για το Αιγαίο - «Κάνετε και εσείς παραβιασεις»






















Τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξιμου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.


«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα σε μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, στις εξελίξεις στην περιοχή αλλα και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ευρύτερα», ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η τελευταία συνάντηση που είχαμε σε διακυβερνητικό επίπεδο στην Τουρκία έχει ανοίξει μια θετική αντζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών, και πρέπει να οικοδομήσουμε την συνεργασία και την εμπιστοσύνη των δύο χωρών. Είναι η πεποίθησή μας πως οι σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης είναι το μέλλον των σχέσεων μας

Υπάρχουν μπροστά μας και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, εδώ πρέπει να τονίσουμε πως όσο δύσκολες στιγμές και αν περάσαμε ποτέ κανένας γείτονας ποτέ δεν προσπάθησε να επωφεληθεί από τον άλλον. Η καλή γειτονία χρειάζεται να δουλεύουμε μαζί. Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

















«Προσβλέπω στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ανοικτά ζητήματα για δεκαετίες.

Προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίσουμε με θετικό τρόπο τις δυνατότητες και τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με θετική διάθεση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την υποδοχή στο Μαξίμου από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Είμαστε γείτονες, ο γείτονας χρειάζεται ακόμα και την στάχτη του γείτονα, εξαρτιόμαστε στα πάντα ο ένα από τον άλλον. Βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει πως μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα, έχουμε θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική και να προχωρήσουμε σε μια επίλυση των ζητημάτων» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.













« Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλαδα, έχουμε και εμείς προβλήματα, ήδη στα νότια σύνορά μας στη Συρία υπάρχει εδώ και χρόνια υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος και πιστεύω πως με αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτά»













«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας τις οποίες πιστεύω πως στα πλαίσια της καλής γειτονίας και του διαλόγου θα μπορέσουμε να επιλύσουμε.

Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δυο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε ένα πολύ θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων και να βρούμε την λύση που χρειάζεται.Θεωρώ πως δεν πρέπει να μας εμποδίζουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων για να τα επιλύσουμε. Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διημέρων σχέσεων τόσο σε εμπορικό όσο και ανθρώπινο επίπεδο» σημείωσε ο Γιλντιριμ



Κοινές δηλώσεις μετά την συνάντηση Τσίπρα - Γιλντιρίμ

«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε κρίσιμα ζητήματα για την περιοχή μας. Κυρίως για τι πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κρίσιμη για τις σχέσεις των δυο χωρών. Έχουμε μια πολυεπίπεδη θετική ατζέντα στις σχέσεις μας, αλλά από την άλλη καθίσταται πιο επιτακτική η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που υπάρχουν» ήταν τα πρώτα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Η ατζέντα είναι βασισμένη στις νέες ανάγκες των πολιτών μας, βασίζονται στις ανάγκες των πολιτών μας, έχουμε ενισχυμένη οικονομική συνεργασία, πολιτιστικές και διασυνοριακές επαφές . Η στήριξη στη δημοκρατία και στην συνταγματική νομιμότητα στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Τουρκία, έπαιξαν ρόλο στις θετικές σχέσεις μας».

Αναφορικά στην ασφάλεια και στην σταθερότητα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις κοινές προκλήσεις λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, με τον Πρωθυπουργό να κάνει ξεχωριστή μνεία στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ και Ελλάδας για το προσφυγικό.













Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, όχι μόνοι γιατί θεωρούμε πως συμβάλει στη ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και μπορεί να θέσει τα θεμέλια για τις συνομιλίες της Τουρκίας με τους Κούρδους, αλλά γιατί θα μπορεί να αποτελέσει πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Η ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντα δυνατόν. Και θέλω εγώ να αναφερθώ στις υπερπτήσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου»,τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις συνομιλίες για το Κυπριακό που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου λέγοντας πως η λύση στο κυπριακό πρέπει να δοθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου και την ευγνωμοσύνη μου για την φιλοξενία που μας επιφυλάξατε» είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στις αρχικές δηλώσεις του.

«Η κοινή γεωγραφία σημαίνει κοινή μοίρα, σημαίνει κοινό μέλλον. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα θέματα που μας ενώνουν και να τα αναπτύξουμε. Στα ζητήματα πρέπει να λυθούν στην βάση της αμοιβαίας ωφέλειας των δυο κρατών», δήλωσε ο Γιλντιριμ ευχαριστώντας την Ελλάδα λέγοντας πως πάντα η Αθήνα υπήρξε υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας στην ΕΕ.

«Αναγνωρίζουμε και είμαστε ευγνώμονες στην στήριξη όπου παρείχε η Ελλάδα στην χώρα μου. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η Τουρκία προχώρησε σε μια συνταγματική αναθεώρηση. Δυστυχώς η ΕΕ δεν την είδε με θετικό μάτι και δυστυχώς δεν συνέβαλε στην προσπάθειά μας αυτή. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια θετική στροφή στις σχέσεις μας με την ΕΕ.», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

«Δεν υπάρχει χώρα και ειδικά πόλη στη ΕΕ και οπουδήποτε στον κόσμο που δεν πλήττεται από κάποια τρομοκρατική ενέργεια. Η τρομοκρατία αποστέλλει απειλή κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού. Και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με αυτό τον τρόπο. […] η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να είναι κατά μια έννοια οι δυο πυλώνες κατά της τρομοκρατίας και πρέπει να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την Ευρώπη και τον κόσμο.

Αυτές οι παραβάσεις και παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η άμεση και η απευθείας επαφή μας με την Αθήνα θα βοηθήσει οι εντάσεις να επιλύονται άμεσα.Πρέπει να βρούμε έναν κοινό τόπο για να επιλύονται τα προβλήματα που προβλέπονται. Στην ανατολική μεσόγειο, μιλάμε για ενεργειακές πηγές που είναι πανανθρώπινες και ως τέτοιες πρέπει να διαχειριστούν από τα κράτη» σημείωσε ο Γιλντιριμ αναφορικά με τις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας στα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο», είπε μεταξυ άλλων ο Τούρκος Πρωθυπουργός.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


















Οι Έλληνες επιθυμούσαν και θα επιθυμούν πάντα, σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, καθώς μας ενώνουν πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να επισκεφτεί την Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους.«Πιστεύω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά με αμοιβαίο σεβασμό. Έχουμε ένα κοινό μέλλον να μοιραστούμε. Έχουμε πλήρη συνείδηση της συμβολής της Ελλάδας στις συζητήσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας», ανέφερε ο Γιλντιρίμ.










http://www.topontiki.gr

on 2:42:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for «Καρφιά» Γιλντιρίμ για το Αιγαίο - «Κάνετε και εσείς παραβιασεις»

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.