Καθιστική ζωή, η νέα μάστιγα των νέων
ΡΟΗ, ΥΓΕΙΑ 1:56:00 μ.μ.
Η σωματική δραστηριότητα, παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη της για την υγεία, μειώνεται μεταξύ των νέων, με αποτέλεσμα οι συνέπειες από την καθιστική ζωή να αυξάνονται, αποκαλύπτει νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων.
Οι επιστήμονες συνδέουν αυτήν την ανακάλυψη με τη ραγδαία εξάπλωση της παχυσαρκίας στις Η.Π.Α. Το πιο απογοητευτικό όμως εύρημα της έρευνας είναι ότι το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας ενός σημερινού δεκαεννιάχρονου φαίνεται να αντιστοιχεί με αυτό ενός ανθρώπου εξήντα χρονών.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη φυσική δραστηριότητα έξι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, οι οποίες περιελάμβαναν από εφήβους μέχρι ενηλίκους προχωρημένης ηλικίας.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι στη ζωή ενός ανθρώπου η μόνη περίοδος κατά την οποία η σωματική δραστηριότητα αυξάνεται είναι από τα 20 έως τα 35 έτη. Μάλιστα, παρατήρησαν ότι μετά την ηλικία των 35 ετών η σωματική δραστηριότητα πέφτει ραγδαία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τουλάχιστον 60 λεπτά καθημερινής φυσικής άσκησης για τα παιδιά και τους εφήβους, όμως, όπως έδειξε η έρευνα, μεταξύ των παιδιών η φυσική δραστηριότητα του 25% των αγοριών και του 50% των κοριτσιών δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν τη σύσταση, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των εφήβων είναι 50% και 75%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Vadim Zippunikov και τους συναδέλφους του, τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για σκέψη σχετικά με το πώς μπορούμε να τροποποιήσουμε το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, ιδιαίτερα στα σχολεία, ώστε αυτό να διευκολύνει περισσότερο τη διεξαγωγή φυσικών δραστηριοτήτων. Επίσης, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο Εκπαίδευσης ώστε να αυξηθεί η φυσική άσκηση των νέων.
Η αρνητική επίδραση της καθιστικής ζωής έχει τεκμηριωθεί από πολλές έρευνες. Η έλλειψη άσκησης αποτελεί την αιτία εμφάνισης σημαντικών παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, αλλά θεωρείται ότι συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, οστεοπόρωσης, υπέρτασης και ψυχικών νόσων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναζητώντας τις αιτίες για την έλλειψη επαρκούς φυσικής δραστηριότητας των νέων, σε πρόσφατη έκθεσή του κρούει το κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους, τονίζοντας ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, αφού τους αποσπά σημαντικό χρόνο, τον οποίο θα μπορούσαν να διαθέσουν στην απαραίτητη για την υγεία τους φυσική δραστηριότητα.
http://www.vita.gr