loading...

Αναίρεση της παραπομπής μελών του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

Στην αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, προχώρησε ο αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαρ. Βουρλιώτης.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν ήταν και τρείς Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας).

Το θέμα της απόδοσης ποινικών ευθυνών σε μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και σε εμπειρογνώμονες που εργάζονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, αποτέλεσε πρόσφατα σημείο τριβής εκ μέρους των εκπροσώπων των θεσμών που έθεσαν το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση μετ΄επιτάσεως και κατά τις συζητήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Από την πλευρά των θεσμών το θέμα της παραπομπής σε δίκη για το ΤΑΙΠΕΔ είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις, όταν εκδόθηκε το σχετικό βούλευμα που τους έστελνε στο εδώλιο και είχε τεθεί ως προϋπόθεση η αναίρεσή του ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της καταβολής της δόσης. Σημειωτέον ότι υπήρξε διάταξη νόμου που απάλλασσε από ποινικές ευθύνες όσους μετείχαν στις αποφάσεις περί ιδιωτικοποιήσεων, αρκεί να είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και να είχε υπάρξει έλεγχος εκ των προτέρων από το Ελεγκτικό Συνέδριο που να ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση.

Ετσι, μόλις το βούλευμα για την παραπομπή τριών μελών της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνωμόνων εκδόθηκε, κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη αίτηση για άσκηση αναίρεσης του.

Ο κ.Βουρλιώτης άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει από «έλλειψη αιτιολογίας» αλλά και «εσφαλμένη εφαρμογής ποινικής διάταξης». Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται στη διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου:

«Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η αναίρεση αφορά και στο αδίκημα της υπεξαίρεσης που είχε αποδοθεί σε τρία μέλη της προηγούμενης διοίκησης του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Οι συνήγοροι τους είχαν προβάλλει το επιχείρημα. ότι δεν νοείται αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου για τα ποσά των τόκων, ( αυτή ήταν η κατηγορία)που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος από την πώληση των 28 ακινήτων, καθώς το συγκεκριμένο ποσό πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

http://www.kathimerini.gr

on 6:13:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Αναίρεση της παραπομπής μελών του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.