loading...

Σκληρή γραμμή Τσίπρα με Σόιμπλε – Η ώρα των ηγετών για το χρέος
























Με δύο σφοδρές αντιδράσεις κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ενός… «ευρωπαίου αξιωματούχου» το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης έστειλε σαφή μηνύματα προς τους δανειστές ενόψει του Eurogroup, την ώρα που οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το χρέος έχουν πάρει κυριολεκτικά «φωτιά».

Τα δύο «θερμά επεισόδια» είναι ενδεικτικά των οργισμένων αντιδράσεων που έχουν αποτυπωθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη διαρκή αδιαλλαξία που επιδεικνύουν οι λεγόμενοι σκληροπυρηνικοί των δανειστών, με αιχμή του δόρατος τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για μία ακόμη φορά βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο του γερμανικού όσο και του ευρωπαϊκού Τύπου.

Σε πρώτη φάση ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ο οποίος επιτέθηκε στο ελληνικό πολιτικό σύστημα γενικώς και την κυβέρνηση ειδικώς, λέγοντας μάλιστα πως δεν θα πρέπει οι Έλληνες να κατηγορούν τον ίδιο αλλά την κυβέρνησή τους , η οποία μάλιστα επιλέγει να φορτώνει με βάρη τους αδύναμους και όχι τους… εφοπλιστές.

Το γάντι σήκωσε αμέσως το Μαξίμου, απαντώντας δια κύκλων του στο Βερολίνο πως οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά και να μην προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες αλλού.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος απαντώντας στις διαρροές από τις Βρυξέλλες που έκαναν λόγο για «ταφόπλακα» στο QE, τόνισε σκωπτικά πως «τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Την ίδια ώρα και παρά το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί η πλευρά Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το blame game που όπως φαίνεται από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα βαραίνει ξεκάθαρα πλέον το Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται προετοιμασμένος για σκληρή μάχη τόσο στο Eurogroup όσο και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής εάν χρειαστεί στην περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία «καθαρή λύση», με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει στείλει ήδη τα μηνύματα πως είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει στις αξιώσεις του, υπό την προϋπόθεση η συμφωνία να μην «κλωτσάει το τενεκεδάκι», να είναι δηλαδή οριστική λύση και παράλληλα να ανοίγει το δρόμο για τις αγορές χρήματος με ένα ικανοποιητικό επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα.

Το βασικό ζητούμενο, όπως διαβεβαίωσε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ είναι «αυτή που υποστηρίζεται και από την πλειοψηφία των δανειστών» και η οποία «επί της ουσίας συγκεκριμενοποιεί τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να τηρηθεί το κριτήριο βιωσιμότητας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 24η μαΐου του 2016, δηλαδή το να μην υπερβαίνουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», ώστε όπως υπογράμμισε ΕΚΤ και ΔΝΤ να βγάλουν μία θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, «ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο στις αγορές με βιώσιμους όρους».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ηρώδου Αττικού επιχειρεί παράλληλα με τις μάχες εκτός συνόρων να φέρει προ των ευθυνών τους και τις εν Ελλάδι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την μείζονα εθνική υπόθεση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, μιλώντας προχθές στη ΓΣ του ΣΕΒ τόνισε για πρώτη φορά τόσο εμφατικά: «Εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες, μια εκλογική νίκη ή μια εκλογική ήττα. Εδώ, αυτές τις μέρες, κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι, αλλά και ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο». Ενωτικό κάλεσμα απηύθυνε και χθες με αφορμή την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό ωστόσο όπως τονίζουν κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποτελεί έμμεση έκκληση για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά σαφή τοποθέτηση πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η ΝΔ που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο, πρέπει να πάρουν θέση στην εθνική μάχη για το χρέος.

Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου, θετικά αποτιμάται από το Μαξίμου η επιστολή Γεννηματά στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, ζητώντας «να ασκήσουν στον μέγιστο βαθμό την επιρροή τους, προκειμένου να μην επικρατήσουν οι λογικές των συντηρητικών κύκλων» στο θέμα του χρέους.

http://www.tribune.gr/

on 11:17:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Σκληρή γραμμή Τσίπρα με Σόιμπλε – Η ώρα των ηγετών για το χρέος

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.