loading...

Το Facebook και η επίδραση στις ερωτικές σχέσεις

Το Facebook και η επίδραση της χρήσης του στη συντροφικότητα και την ικανοποίηση των ερωτικών σχέσεων

Το Facebook και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μπήκαν» απότομα στις ζωές των ανθρώπων κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο χώρο από την καθημερινότητά μας. Όπως είναι αναμενόμενο έχουν επηρεάσει σημαντικά τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποιοι τομείς έχουν επηρεαστεί κυρίως και με ποιον ακριβώς τρόπο. Μία από τις παραμέτρους που έχει απασχολήσει τους ερευνητές είναι κατά πόσο ο χρόνος που περνάει κάποιος σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζει τη συντροφικότητα και τον βαθμό ικανοποίησης από την σχέση του.

Όπως έχει εντοπιστεί ερευνητικά η συναισθηματική εγγύτητα και ο βαθμός ικανοποίησης από τη σχέση έχουν ισχυρή συσχέτιση. Πρόκειται εξάλλου για ένα εύρημα που έχει επαληθευτεί από πληθώρα μελετών. Στην αρχή της έρευνας οι επιστήμονες θεωρούσαν δεδομένο ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα επηρέαζε αρνητικά την συναισθηματική εγγύτητα και την συντροφικότητα των συμμετεχόντων. Ωστόσο από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε μικρή συσχέτιση ανάμεσα στον χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αντιλήψεων για την ικανοποίηση από τη σχέση. Αντίθετα εντοπίστηκε συσχέτιση, και μάλιστα αρνητική, ανάμεσα στην συναισθηματική εγγύτητα και την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον άλλον σύντροφο. Πρόκειται δηλαδή για μια διαφοροποίηση στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον ίδιο και από τον σύντροφό του.

Το συμπέρασμα αυτό ίσως έχει τις ρίζες του στην ανθρώπινη τάση να προβάλει μια προβληματική συμπεριφορά ως χαρακτηριστικό ενός άλλου ατόμου και όχι του ιδίου. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να υποβοηθήσουν και συναισθήματα ζήλιας προς τον σύντροφο, όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες έρευνες όπου καταγράφηκαν υψηλότερα ποσοστά ζήλιας και έλλειψης ικανοποίησης από τη σχέση, όταν ένας από τους δύο συντρόφους ασχολούνταν υπερβολικά με το διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την έλλειψη εγγύτητας στο ζευγάρι εξαιτίας της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ποιότητα της σχέσης και ο βαθμός ικανοποίησης από αυτήν δεν φαίνεται να επηρεάστηκε ιδιαίτερα. Η συναισθηματική εγγύτητα δηλαδή φαίνεται να λειτουργεί πολλές φορές ως «κυματοθραύστης» προστατεύοντας την ποιότητα της σχέσης. Το γεγονός αυτό έχει επαληθευτεί σε αρκετές έρευνες όπου η συναισθηματική επένδυση του ζευγαριού στη σχέση έχει λειτουργήσει επικουρικά στην διαχείριση κρίσεων με καλύτερο και πιο γόνιμο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι παρά την επίδραση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εγγύτητα του ζευγαριού, ο γενικότερος βαθμός ικανοποίησης από τη σχέση δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα. Φαίνεται όμως η αξία της συναισθηματικής εμπλοκής των συντρόφων η οποία μπορεί να προστατεύσει την σχέση όταν υπάρξει κάποια απειλή όπως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Hand, M. M., Thomas, D., Buboltz, W. C., Deemer, E. D., & Buyanjargal, M. (2013). Facebook and romantic relationships: Intimacy and couple satisfaction associated with online social network use. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 16(1), 8


http://www.askitis.gr

on 4:25:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Το Facebook και η επίδραση στις ερωτικές σχέσεις

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.