loading...

Ολοταχώς προς συμβιβασμό χωρίς χρέος και QE


«Πάγος» από ΕΚΤ και Βρυξέλλες στο παρά ένα του Eurogroup - Βολική και για τους Ευρωπαίους η λύση «πασπαρτού» Λε Μερ για σύνδεση του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ - Απομακρύνεται η «απειλή» για παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Του Κωστή Πλάντζου

Για τον τελικό συμβιβασμό που θα στηρίζεται στο «σχέδιο Λε Μερ» για σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την Ανάπτυξη, προετοιμάζονται πλέον στην κυβέρνηση, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Τις προσδοκίες της Αθήνας θα αναλύσει ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που συγκαλεί εκτάκτως στη 1 μετά το μεσημέρι σήμερα.

Χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στον πρωθυπουργό το σχέδιό του για έναν ελαστικό μηχανισμό που θα συνδέει την Ανάπτυξη με τα πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο Μπρινό Λε Μερ παραδέχτηκε πως το ζήτημα είναι περίπλοκο και «θα χρειαστεί η βοήθεια της Τύχης». Και επειδή η βοήθεια ενός θεού μόνον ίσως δεν θα ήταν αρκετή, οι κ.κ. Τσίπρας και Λε Μερ επικαλέστηκαν ... ολόκληρο το ελληνικό Πάνθεον! «Είμαι βέβαιος με την αισιοδοξία που μας διέπει και την Τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, ότι θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, για να συμπληρώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός πως «είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, πρέπει όμως να κάνουμε κι εμείς το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε».

Λύση – πασπαρτού

Το «γαλλικό κλειδί» που κομίζει ο κ. Λε Μερ με στόχο να «ξεκλειδώσει» την συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στηρίζεται στην ιδέα πως όσο υψηλότεροι θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (πάνω από 2%-2,4% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) τόσο η Αθήνα θα μπορεί να χαλαρώνει τους στόχους για πλεονάσματα.

Αυτό βολεύει και τους Ευρωπαίους δανειστές και το Βερολίνο γιατί, με την υπόθεση πως η ελληνική οικονομία θα εκτιναχθεί σαν συμπιεσμένο ελατήριο και θα παρουσιάζει υπεραπόδοση για τα επόμενα χρόνια, τόσο λιγότερη θα είναι και η ελάφρυνση χρέους που θα απαιτείται να προσφέρουν οι εταίροι.
«Δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να τροποποιεί την πορεία εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους» εξήγησε μετά την επίσκεψη στο Μαξίμου ο κύριος Λε Μερ. Και φαίνεται πως η διατύπωση αυτή μπορεί να ικανοποιεί Αθήνα και δανειστές, για να βάλουν (προσωρινά) τέλος στην πολύμηνη διαμάχη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα ελάφρυνσης που απαιτεί το ΔΝΤ.

«Αν χρειαστεί» και από το 2018

Ωστόσο και μια τέτοια διατύπωση ακόμα, δεν είναι σίγουρο πως θα πείσει την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να βάλουν την υπογραφή τους για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.
«Πάγο» έβαλε χθες η ΕΚΤ δια του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ, ο οποίος μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δρα ανεξάρτητα και ότι δεν θα γίνει μέρος πολιτικών συνδιαλλαγών στο Eurogroup. Άφησε ανοικτό δηλαδή να μη δώσει το πράσινο φως για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) αν δεν υπάρχει ουσιαστική λύση στο Eurogroup. Και χωρίς το «σήμα» από την ΕΚΤ, δεν είναι βέβαιον ότι η Αθήνα θα εξασφαλίσει το «πιστοποιητικό» που χρειάζεται για επιτυχή επιστροφή της στις αγορές ομολόγων. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ό,τι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ.

Είναι βέβαιο πως δεν θα γίνουμε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Εurogroup», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπενουά Κερέ.
Το ΔΝΤ από την άλλη, για να διευκολύνει τις καταστάσεις, μπορεί και να δεχτεί κατ'αρχήν μια τέτοια συμφωνία στο Eurogroup, αλλά με τον όρο να μη βάλει δικά του λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το 2018. Και αυτό είναι επίσης ένα κακό σήμα για τις αγορές.
Από την άλλη πάντως, η επίσημη ατζέντα του Eurogroup δεν δείχνει να παρακολουθεί την αισιοδοξία Λε Μερ και Τσίπρα, τουλάχιστον για τα ουσιαστικά και ακανθώδη ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους που έθετε ως προτεραιότητα μέχρι τώρα η Αθήνα.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» και η συζήτηση αυτή «θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ως τα μέσα του 2018».

Οι «φράσεις– κλειδιά» δηλαδή που χρησιμοποιεί το Eurogroup είναι ότι «πιθανά» μέτρα «ενδεχομένως» να προκύψουν, «αν χρειαστεί» και μόνον μετά την «επιτυχή ολοκλήρωση» του 3ου προγράμματος. Δηλαδή, με πολλά εάν και εφόσον, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις Γερμανικές εκλογές του Οκτωβρίου ή και πολλούς μήνες αργότερα, ως τα μέσα του 2018.

on 9:28:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ολοταχώς προς συμβιβασμό χωρίς χρέος και QE

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.