Τσίπρας στη ΔΕΘ: Από το 2019 η ελάφρυνση όσων έχουν επιβαρυνθεί
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 6:45:00 μ.μ.
Το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
Αφότου ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι «η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου», ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων.
Κάνοντας λόγο για υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, υπογράμμισε πως «δίδεται η δυνατότητα να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο».
«Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή», είπε. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, απάντησε πως «η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο».
«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.
Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δισ. κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους», επισήμανε. «Παράθυρο» για μείωση της φορολογίας «Παράθυρο» για μείωση της φορολογίας -πέραν των ήδη ψηφισμένων μέτρων- άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη -«πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016», όπως παρατήρησε- τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγηθεί στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις. «Πολλώ μάλλον που, κατά κοινή εκτίμηση», όπως ανέφερε ο Τσίπρας, ήταν «οριακή» η επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ίδια απάντηση θύμισε απόσπασμα από την ομιλία του στην Πνύκα για τη μετατροπή της Νομισματικής Ένωσης σε Οικονομική, και με φορολογική σύγκλιση. Αξιολόγηση και διαπραγματεύσεις Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών, είπε πως «ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», τονίζοντας επίσης ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) τίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».
Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη». Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό». Σημείωσε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και του χρόνου, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και «η Ελλάδα θα είναι σε άλλο πλαίσιο». Επίσης, υπογράμμισε ότι το κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με τη συμμετοχή ή μη, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ακριβώς η αβεβαιότητα, ενώ κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να αποσαφηνίσει τη στάση του.
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και με τη συμμετοχή του και χωρίς», σημείωσε. Νωρίτερα, είχε πει ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα επιδείξει κωλυσιεργία, εξάλλου «οι εταίροι θα έχουν σήμερα πιο αποφασιστική στάση σε κωλυσιεργίες, καθώς τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί». «Εκλογές το 2019» «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Αφότου τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της 4ετίας. Συνεχίζοντας στην ίδια απάντηση, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, όπως είπε).
«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε. Συνεχίζοντας καταλόγισε στην ΝΔ ότι δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητούσε εκλογές κάθε φορά που υπήρχαν δυσκολίες στην διαπραγμάτευση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά κάναμε μια πολιτική επιλογή που θα μας έδινε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και όχι κάτω από την πίεση και τις δύσκολες συνθήκες της στιγμής να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια», είπε ο κ. Τσίπρας. «Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική» είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών ενόψει και των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς. «Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία. Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές», συνέχισε. Κεντροαριστερά «Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους», είπε ο πρωθυπουργός, «την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία.
Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». «Ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς. Θετικό για το πολιτικό σύστημα εάν συνειδητοποιούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και αν συζητήσουν τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας.
Με την Δεξιά ή με την Αριστερά. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Στην Ευρώπη υπάρχουν διεργασίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα επιδιώξουμε να γίνει και στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση και εάν δεν το επιθυμεί η σημερινή ηγεσία της κεντροαριστεράς θα την κάνουμε εμείς με κοινωνικούς όρους με τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον χώρο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση. «Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε. Συνεργασία με Πάνο Καμμένο και ΑΝΕΛ Στην «πατριωτική κεντροδεξιά» και όχι στην ακροδεξιά, τοποθέτησε τους ΑΝΕΛ και τον ηγέτη τους Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. «Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ήταν στη ΝΔ», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είναι «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης.
Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής». Επιχειρηματικότητα και επενδύσεις «Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση εκείνοι που έχουν συνδέσει, όπως είπε, το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ. «Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» υπογράμμισε. «Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία.
Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα». «Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής», σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, ιδίως δε, στον χώρο της μεταποίησης, όπως είπε. «Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα», πρόσθεσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση αυτή. «Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή» είπε απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων», τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών. Δάνεια κομμάτων «Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά.
Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή. Υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ «Για την υπόθεση Γεωργίου οι εταίροι δεν ζητούν παρεμβάσεις αλλά το αντίθετο. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με αυτά τα στοιχεία προχωράμε και με αυτά εργαζόμαστε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Τόνισε επίσης ότι οι εταίροι μας δεν ζητούν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά το αντίθετο, να μην γίνονται παρεμβάσεις. Επίσκεψη Μακρόν «Η θαρραλέα τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις», τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στη χώρα μας και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη από την επίσκεψη αυτή.
Χωρίς να αρνηθεί πολιτικές διαφωνίες μαζί του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν για περιορισμό των μη ευρωπαϊκών επενδύσεων, ο πρωθυπουργός σήμειωσε πως «εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές στρατηγικές». «Η πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν δεν μας ανησυχεί, αναβαθμίζεται η Ελλάδα, θα παρακολουθήσουμε τη συζήτηση που διεξάγεται και εάν αυτό προκαλέσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για να εξισορροπηθούν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο», είπε επίσης ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα τη στρατηγική της τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα η οποία θα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στο βορά και στο Νότο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δόγμα μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δικαιωμένη η κυβέρνηση για τις επιλογές της στον τομέα των ΜΜΕ» Δικαωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, σε σχέση και με όσα είχε δηλώσει κατά την περσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι ο νόμος (Παππά) ισχύει, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια και οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος.
Με τον τρόπο αυτό -συμπέρανε - δημιουργείται ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο στα ΜΜΕ. «Μπορεί να κάναμε λάθη; Μπορεί. Αλλά στο τέλος όλοι κρινόμαστε από τις προθέσεις και τα αποτελέσματα που είχαμε», πρόσθεσε. Βενεζουέλα «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το «εάν η κυβέρνηση στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο». «Είναι μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της. Η Ελλάδα έχει ζητήσει να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής παρέμβασης από τη μεριά της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης.
Όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης η Ευρώπη δεν πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις αλλά να επιδιώξει μια συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είτε αφορά μια χώρα τόσες πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, είτε μια γειτονική χώρα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας Διαφωνεί η κυβέρνηση με τη διακοπή των συζητήσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ Για τακτικό και στρατηγικό λάθος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ενδεχόμενο να διακοπούν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση αυτή κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη. Ζητώντας ταυτοχρόνως όμως και μετ' επιτάσεως, όπως είπε, να αλλάξει στάση η Τουρκία, να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις, να κρατήσει πιο λογική στάση στο Κυπριακό (χρεώνοντάς της και το «ναυάγιο» στις ως τώρα συνομιλίες). Το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου «Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις.
Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτιστεί μαζί του. «Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη». «Πολλοί "σκελετοί" στα ντουλάπια του ΟΑΣΘ» Αναλυτική απάντηση στο θέμα του ΟΑΣΘ έδωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου. Αφού τον χαρακτήρισε εισαγωγικά ως «μεγάλη πληγή για την πόλη της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίησή του δεν έγινε με όρους ανταγωνισμού. Αντιθέτως, έγινε με το μοντέλο ενός κρατικοδίαιτου καπιταλισμού των «κολλητών», όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε, και τον ΟΑΣΘ πήραν στα χέρια τους «φίλοι των τότε κυβερνήσεων». «Σήμερα όμως επιχειρείται ένα δύσκολο εγχείρημα από την κυβέρνηση», συνέχισε, και πρώτα από όλα θα γίνει εκκαθάριση: «Μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλοί "σκελετοί" στα ντουλάπια, και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος».
Από εδώ και στο εξής, ο ΟΑΣΘ «θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι στα χρόνια της ανάπτυξης υπήρχε στη χώρα μας στρεβλό μοντέλο τόσο στην ιδιωτική οικονομία όσο και στο δημόσιο τομέα, με κοινά χαρακτηριστικά, «τη διαπλοκή και τη συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος». Γερμανικές αποζημιώσεις «Το ζήτημα της διεκδίκησης τίθεται σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και έχει αναδιατυπωθεί σε υψηλότατο επίπεδο και από τον ΠτΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης της Πολωνίας για το ίδιο θέμα. «Νομίζω, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές εξελίξεις. Εάν η Πολωνία επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς σε επίπεδο διεθνούς δικαστηρίου θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Αν προχωρήσει σε διμερές επίπεδο δεν μπορεί να προδικάσει η μία εξέλιξη την άλλη.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν θέλω να την κρίνω αλλά δεν χαρακτηρίζεται για την προσήλωσή της στις αξίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην πολιτική σημαντική για μας αξία της αλληλεγγύης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αλλαγές στην Παιδεία «Εμβληματική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση την περίοδο αυτή στον χώρο της εκπαίδευσης και οι μαθητές και οι γονείς είναι ενήμεροι για αυτή. Και θυμήθηκε την εποχή που εκείνος ήταν μαθητής, τότε δηλαδή που «το Λύκειο είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων»- και αυτό δεν άλλαξε ούτε τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε, όταν το σχολείο ήταν περισσότερο «βάσανο και αγγαρεία, παρά ουσιαστική διαδικασία». Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της σημερινής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει αξία στο Λύκειο, μέσα από τη μείωση των μαθημάτων στη Β' και στη Γ' Λυκείου, και, μέσω αυτού, θα προσπαθήσει να περιορίσει την παραπαιδεία. «Δεν λέω να την εξαφανίσουμε», δήλωσε, καθώς κάποια πράγματα σχετίζονται με την κουλτούρα αλλά και τον υψηλό ανταγωνισμό.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε -όπως είπε- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε την προσέγγιση της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους παρόντες πόρους στην Παιδεία. ΕΝΦΙΑ Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να αλλάξουν καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο αλλά μπορεί να προκύψουν αλλαγές στην κατανομή του φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές». «Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ο πιο άδικος φόρος. Είναι άδικος για μικρή ιδιοκτησία ακινήτων αλλά δεν είναι άδικος για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: www.lifo.gr