Με ένα κλικ στο «σφυρί» -Χωρίς προστασία για την πρώτη κατοικία οι πλειστηριασμοί
ΕΛΛΑΔΑ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΡΟΗ 10:49:00 π.μ.
Το μπαράζ των φυσικών πλειστηριασμών θα γίνεται με ένα κλικ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις», αφού οι ρυθμίσεις του προβλέπουν μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.
Επίσης, για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα, Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18.00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13.59.00 έως 13.59.59 ή από ώρα 17.59.00 έως 17.59.59, δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών.
Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορεί να συνεχιστούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.
Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επόμενη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Προνομιακά
Εξάλλου, με το άρθρο 176 προβλέπεται ότι απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως έξι μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας και έως του ποσού το οποίο ισούται ανά μήνα οφειλόμενου μισθού και ανά εργαζόμενο με τον νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των 25 ετών επί 275% ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση (υπερπρονόμιο) και μετά την αφαίρεση των εξόδων της εκτέλεσης.
Για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται: «Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης, αρμόδιος για τη διανομή μπορεί να οριστεί και συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους».
Επιπλέον: «Ο συμβολαιογράφος ασκεί τα καθήκοντά του σε όλη την περιφέρεια του ειρηνοδικείου στην οποία είναι διορισμένος, όπως κάθε φορά η περιφέρεια του ειρηνοδικείου ορίζεται, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων που διέπουν τη διενέργεια αναγκαστικού ή εκούσιου πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».
Ωστόσο η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας και για χρέη προς το Δημόσιο και προς ιδιώτες οδήγησε τους συμβολαιογράφους σε νέα αναστολή των φυσικών πλειστηριασμών για να αποφύγουν τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων στα ειρηνοδικεία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, οι συμβολαιογράφοι ανέμεναν «κόλαση» τις επόμενες τρεις εβδομάδες στα ειρηνοδικεία και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισαν την αναστολή τους. Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξαχθούν κανονικά.
Έτσι λοιπόν την αναστολή της διαδικασίας των φυσικών πλειστηριασμών, που έχουν προγραμματιστεί μέχρι 31.1.2018, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου - Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, η απόφαση σχετίζεται με την εν εξελίξει νομοθετική διαδικασία εκσυγχρονισμού της διεξαγωγής των πλειστηριασμών, η οποία κρίνεται κατεπείγουσα εν όψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως και να έχει, όμως, σήμερα ή τον άλλον μήνα, ηλεκτρονικά ή όχι, οι πλειστηριασμοί θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, παρασύροντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που χρωστάνε πάνω από 235 δισ. σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία!
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δύσκολη και θα γίνει δυσκολότερη, αφού ό,τι έχει απομείνει από τον νόμο Κατσέλη θα εκπνεύσει σε 12 μήνες. Στην πραγματικότητα, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να μπει κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του ισχύοντος νόμου Κατσέλη - Σταθάκη μόνο αν το εισόδημά της δεν ξεπερνά τα 35.087 ευρώ και η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν είναι πάνω από 260.000 ευρώ.
Επιπλέον η προστασία θα χάνεται για όσους ζητάνε για δεύτερη φορά αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ενώ ξεκρέμαστοι θα μένουν και οι κληρονόμοι κατοικίας οφειλετών, που μπόρεσαν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.
Όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη θα πρέπει να προσφύγουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων που περιγράφει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, αν και – όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι – η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή.
Τα πράγματα στενεύουν και για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο, καθώς δεν υπάρχει καν ρητή προστατευτική διάταξη για την πρώτη κατοικία, παρά μόνο άτυπες οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προς αποφυγήν τέτοιων ακραίων κινήσεων. Αυτό που πρέπει να γίνει, όμως, σαφές είναι ότι κατασχέσεις ακινήτων – ακόμα και κύριας κατοικίας – γίνονται προκειμένου να διασφαλίζεται το συμφέρον του Δημοσίου και να διακόπτεται η παραγραφή.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές ώς 50.000 ευρώ, εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους, παρά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, ακόμα κι αυτοί θα πρέπει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια για να αξιοποιήσουν αυτήν τη ρύθμιση, όπως το ότι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μια κερδοφόρα χρήση την προηγούμενη τριετία, δηλαδή μέσα στην καρδιά της κρίσης.
.topontiki.gr