loading...

50 προαπαιτούμενα σε 20 μέρες πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση«Πάγος» και για τον κατώτατο μισθό - Βρυξέλλες: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 14 Ιουνίου - «Μην περιμένει "λευκή επιταγή" η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο»
Να αποφύγει «το χειρότερο» προσπαθεί πλέον η κυβέρνηση, μετά και τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον γερμανικό τύπο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε και τις δύο προτάσεις για το ελληνικό χρέος (παράταση πληρωμών για επιπλέον 15 χρόνια και ελάφρυνση βάση του ρυθμού Ανάπτυξης) κάτι που καθιστά πιο δύσκολη την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο κίνδυνος είναι, όπως έλεγε πριν τρεις εβδομάδες σε συνέντευξή και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ότι όποτε διαφωνούσαν Γερμανία και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, η κατάληξη του συμβιβασμού τους ήταν «ότι εμείς παίρναμε δύσκολα κοινωνικά μέτρα και δεν παίρναμε τίποτε για το χρέος, δηλαδή the worst of all worlds, το χειρότερο και από τις δυο πλευρές».

Και ενώ ο χρόνος για τις αποφάσεις περί συμμετοχής του ΔΝΤ ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα εξαντλείται, οι Βρυξέλλες δίνουν διορία 20 ημερών στην κυβέρνηση, για να κλείσει τουλάχιστον 50 από τα 88 προαπαιτούμενα που μένουν εκκρεμή.

Στέλεχος των θεσμών, μιλώντας σε δημοσιογράφους εχθές στις Βρυξέλλες, τόνισε πως ως τις 14 Ιουνίου πρέπει η Αθήνα να φέρει σε πέρας τα εκκρεμή προαπαιτούμενα (μόλις δέκα έχουν περατωθεί) έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης το EuroWorking Group, και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την ίδια ημέρα, στις 14 Ιουνίου, οι θεσμοί θα συντάξουν και μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA) για να αποτελέσει την βάση ενός βιώσιμου πακέτου για την Ελλάδα. Αν και ο αξιωματούχος δεν συνέδεσε ευθέως την DSA με την σύναψη ενός προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, η έκθεση θα στοχεύει να υποστηρίξει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, για να μπορέσει να βγει στις αγορές.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν θα δοθεί λευκή επιταγή» στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο, την ώρα μάλστα που και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες» έλεγε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για «καθαρή έξοδο» στις 20 Αυγούστου και θέλει να σπάσει τις αλυσίδες, ενώ «όσο περνά ο χρόνος γίνεται όλο και πιο σαφές πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανειστές. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του "Συμπληρωματικού Μνημονίου" της Κομισιόν»​, αναφέρει η εφημερίδα, καταλήγοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050 και η επιτήρηση θα ξεπερνά τα πλαίσια μια κανονικής εποπτείας όπως της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Κύπρου, «μέχρι η Αθήνα να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050».

Σε κίνδυνο και η δόση του 1 δισ. ευρώ

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένει και η μη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Απομένει ένα δισ. ευρώ ακόμα από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησης που δεν έχει αποδεσμευθεί και, μετά τις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα αυτά, αφού θα πρέπει να επιστραφούν στο ταμείο του ESM.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως -στην φάση αυτή τουλάχιστον- το ΔΝΤ δεν πιέζει ώστε τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου, που έχουν θεσπιστεί για το 2020, να επιβληθούν από το 2019. Και αυτό επειδή φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018-2019, όσο και τα επόμενα έτη.

Ωστόσο πολλά θα κριθούν στις 4 Ιουνίου, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της Οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2018. Την ίδια ώρα, η άνοδος των τιμών των καυσίμων διεθνώς αλλά και η κατάσταση στην Ιταλία (από την οποία μόνον η Ελλάδα έχει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη) εντείνουν τις αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των προβλέψεων για την Ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και το χρέος.

«Πάγο» έβαλε επίσης ο ευρωπαίος αξιωματούχος και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ύποστηρίζοντας πως στο παρελθόν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα καθώς, και πριν το 2009 ακόμα, οδήγησαν σε μεγαλύτερη ανεργία και μικρότερη παραγωγικότητα. Οι θεσμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με προϋπόθεση όμως πως το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά και με βάση τις αντοχές της αγοράς και της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και για τον κατώτατο μισθό ο αξιωματούχος εκτιμά πως σε κάποια φάση θα γίνουν αυξήσεις αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και πόσο.

.protothema.gr  

on 1:19:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for 50 προαπαιτούμενα σε 20 μέρες πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.