loading...

«Χαλαρή» στα Ελληνοτουρκικά, πιεσμένη στο Σκοπιανό η κυβέρνηση






















Η αιφνιδιαστική επιδείνωση κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την απόφαση της Τουρκίας να ακυρώσει τη διμερή συμφωνία για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, βρήκε την κυβέρνηση απροετοίμαστη, δεχόμενη ήδη την ισχυρή πίεση από ΗΠΑ και Ε.Ε. για άμεση συμφωνία στο Σκοπιανό.

Η πρώτη αντίδραση τα κυβέρνησης, είχε δύο σκέλη:

Πρώτον, λέγοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν ακολουθείται από τον Ιανουάριο, μετά τη δικαστική απόφαση για τους οκτώ Τούρκους, κάτι για το οποίο ουδείς είχε ενημερωθεί.

Δεύτερον, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος ξεχνώντας ίσως ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τη συμφωνία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών, με την Τουρκία, είχε υποστηρίξει πως επρόκειτο για μεγάλη νίκη της εθνικής διπλωματίας…

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. προσπαθεί να διαχειριστεί την ισχυρή πίεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για να μη χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. εντός του Ιουνίου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων έχουν εντατικοποιήσει τις επαφές και προσπαθούν να βρουν την κοινή συνισταμένη που θα τους οδηγήσει στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες. Παράλληλα, διεξάγουν και έναν υπόγειο πόλεμο με στόχο να χρεωθεί η άλλη πλευρά ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

«Το μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην απέναντι πλευρά. Εχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. «Η άλλη πλευρά βρίσκεται στο σημείο αν θα κάνει το μεγάλο βήμα. Χρειάζεται να διανυθούν τα τελευταία μέτρα που είναι και τα πιο κρίσιμα. Πιστεύω ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία αλλά ο χρόνος είναι κάτι που δεν το ξέρει κανείς», σημείωσε ενδεικτικά χθες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας και ότι το «Severna Μακεdonja» (Βόρεια Μακεδονία) είναι το επικρατέστερο όνομα.

Προκειμένου να αναθερμανθεί το κλίμα που είχε «παγώσει» μετά την εμπλοκή της περασμένης Παρασκευής, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, έκανε δήλωση ότι η διαδικασία είναι στο τέλος της, η έκβασή της θα είναι αίσια και ευτυχής και ότι σε λίγες ημέρες θα τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα, υπονοώντας ότι το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος θα είναι η αποδοχή του erga omnes. Στο ίδιο κλίμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων είπε χθες ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ότι και η Αθήνα έχει κάνει κινήσεις να καθαρίσει το τοπίο, αποδεχόμενη στα θέματα της ταυτότητας, της γλώσσας και του αμετάφραστου του ονόματος τις προτάσεις των Σκοπίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταδίδεται μία εικόνα ανοικτής γραμμής επικοινωνίας του Μάθιου Νίμιτς με τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, αλλά και επαφών σε εξέλιξη ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς.

Από την άλλη όμως τα διπλωματικά παιχνίδια συνεχίζονται. Χθες με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «καλή θέληση υπάρχει και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Με στόχο τη συμφωνία εργαζόμαστε σκληρά για να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που θέτουν ΗΠΑ και Ε.Ε., εξελίξεις αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αρχικά σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα Ζάεφ προς Τσίπρα και στη συνέχεια για τον καθορισμό της ημερομηνίας και των διαδικαστικών της συνάντησης των Πρεσπών.

Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

.eleftherostypos.gr  

on 9:41:00 π.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for «Χαλαρή» στα Ελληνοτουρκικά, πιεσμένη στο Σκοπιανό η κυβέρνηση

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.