Σε δοκιμασία η συγκυβέρνηση λόγω των κινήσεων Καμμένου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 4:29:00 μ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των επαφών του στην Ουάσιγκτον την Τρίτη ο Πάνος Καμμένος συνάντησε τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ευρώπη, Γουες Μίτσελ με τον οποίο συζήτησε την πρότασή του για ένα εναλλακτικό σχέδιο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς την επίλυση του ονοματολογικού, ενώ την ίδια μέρα είχε συνάντηση στο αμερικανικό Πεντάγωνο με τον ομόλογό του Τζέημς Μάτις στον οποίο πρότεινε τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, πέραν της Σούδας, σε πόλεις όπως Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας «αδειάστηκε» για την πρότασή του αναφορικά με το Σκοπιανό περί αμυντικής συμφωνίας που θα κρατήσει τα Σκόπια στην επιρροή του ΝΑΤΟ χωρίς την επίλυση του ονοματολογικού, στο βαθμό που η πρότασή του άπτεται της εξωτερικής πολιτικής, την οποία χαράσσει κεντρικά η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ. Αρχικώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με δηλώσεις του (ρ/φ News247) υπογράμμισε πως «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών». Μερικές ώρες αργότερα το Μαξίμου με διαρροή του σχολίασε σε μάλλον ήπιους τόνους: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Αλέξης Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου αλλά εκτιμάται ότι ο υπουργός Άμυνας άμα τη επιστροφή του θα κληθεί στο Μαξίμου για εξηγήσεις.
«Ξηλώνει» την κυβερνητική πολιτική
Χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε παρέμβασή του εξέφρασε απορία και έκπληξη για όσα δήλωσε ο Καμμένος και σημείωσε ότι περιμένει τις ερμηνείες που θα δώσει ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας και για τα δύο θέματα, γιατί εκ πρώτης όψεως «δεν είναι σε σωστή κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράκαμψης της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσω του εναλλακτικού σχεδίου μιας αμυντικής συμφωνίας που πρότεινε ο Καμμένος το πρόβλημα για το Μαξίμου είναι ότι ο κυβερνητικός εταίρος,
Εμφανίζεται να παρακάμπτει πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, κάνοντας μια πρόταση στο μεγαλύτερο στρατηγικό εταίρο της χώρας, πρωτοβουλία που με βάση τις αντιδράσεις και πληροφορίες φαίνεται να τελεί εν αγνοία των Τσίπρα - Κοτζιά.
Μετατρέπει ένα ζήτημα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση καθώς, πάνω σε αυτό έχει οικοδομήσει ολόκληρο αφήγημα εδώ και μήνες, σε ένα ζήτημα αμυντικής - στρατιωτικής συνεργασίας.
Συμπληρωματικά, ακυρώνει την κυβερνητική προσπάθεια μηνών να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο ότι η επίλυση του ονοματολογικού κινήθηκε στη βάση αρχών και αξιών, με στόχο τη λύση σε μία χρόνια διαφορά που ναρκοθετεί τη συνεργασία στα Βαλκάνια και δεν έχει ως αφετηρία τις επείγουσες στρατηγικές ανάγκες των ΗΠΑ για ανακοπή της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Με την πρότασή του ο Πάνος Καμμένος, εκθέτει την κυβέρνηση και αποκαλύπτει ότι, τουλάχιστον όπως το βλέπει ο ίδιος, το κύριο διακύβευμα είναι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Εν κατακλείδι, πριν κριθεί η τύχη της Συμφωνίας στα Σκόπια, στο πλαίσιο των ψηφοφοριών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ξεκινούν στη γείτονα την ερχόμενη Τρίτη, ο Καμμένος παρεμβαίνει σε κατεύθυνση «ξηλώματος» της Συμφωνίας για την οποία πολλή προσπάθεια και διπλωματικό κεφάλαιο καταβλήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες, εμφανίζοντας εναλλακτικές λύσεις εκεί που ο ΓΓ του ΝΑΤΟ καθημερινά διαβεβαιώνει τους γείτονες ότι δεν υπάρχει εναλλακτικής οδός ένταξης, προκειμένου να υποστηρίξει την προσπάθεια Ζάεφ να περάσει τη Συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των βάσεων η κυβέρνηση κρατά ακόμη πιο χαμηλούς τόνους. Χθες δεν υπήρξε κάποια διαρροή γι αυτό το θέμα, παρά την ενόχληση, καθώς από την κυβέρνηση υποστηρίζεται ότι δεν συζητά την προοπτική δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ωστόσο και πάλι ο Καμμένος εμφανίζεται να παρακάμπτει τον πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πολιτική επιβίωση του ίδιου και του κόμματός του απειλείται ζωτικά εμφανίζεται να αξιοποιεί τη θέση του ως εταίρου και υπουργού για να χαράξει μια προσωπική στρατηγική. Κάτι που φαίνεται να προκαλεί βαθύτερο ρήγμα από κάθε άλλη φορά και είναι δύσκολο να συμμαζευτεί με μορατόριουμ όπως αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού στο Μαξίμου πριν δυο - τρεις εβδομάδες.
Η Πρεσβεία
Σχετικές αντιδράσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα μεταφέρει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, με δήλωση εκπροσώπου της Πρεσβείας.
Ο εκπρόσωπος μεταφέρει την άγνοια της αμερικανικής κυβέρνησης για την πρόταση Καμμένου αναφορικά με το εναλλακτικό σχέδιο για τα Σκόπια και καταθέτει την προσήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης στην Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως σε ό,τι αφορά τις βάσεις εκφράζει την αμερικανική διάθεση για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και συνέχιση της συζήτησης στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χώρων. Αφήνει ωστόσο να εννοηθεί ότι οι όποιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται κεντρικά σε ανώτατο επίπεδο.
.topontiki.gr/