loading...

Ο Τσίπρας παραδέχθηκε την ήττα του στις προσεχείς εκλογές





















Το πρώτο βασικό πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣYΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ότι ήδη έχει παραδεχθεί την ήττα του στις προσεχείς εκλογές.





Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αρνιόταν την πρόταση της Ν.Δ. να χαρακτηρισθούν αναθεωρητέες όλες οι διατάξεις που θα προταθούν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση και οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από την επόμενη Βουλή. Γνωρίζει ότι την επομένη της κάλπης ο ΣΥΡΙΖΑ βία θα έχει 65 βουλευτές και το τελευταίο που θα απασχολεί τα κομματικά όργανα θα είναι ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας και το πώς θα γίνονται τα δημοψηφίσματα.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε την πρόταση κάνοντας λόγο για συνθήκες «μονομαχίας», τις οποίες ο ίδιος δεν θα νομιμοποιήσει. Ο εμπνευστής «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» χθες εμφανίσθηκε θεσμικός.

Αυτό είναι και το δεύτερο συμπέρασμα που εξήχθη από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Δεν πείθει κανέναν για τις προθέσεις του, δεν τον πιστεύουν ότι επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού χάρτη της χώρας, δεν γίνονται πια αποδεκτά τα ψέματά του. Πώς αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις τον ισχυρισμό του ότι η συνταγματική αναθεώρηση απέτυχε πριν από 4 χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν ο ίδιος προκάλεσε την πτώση της με όχημα τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να διαμορφώσει πολιτική ατζέντα συναίνεσης, όταν την ίδια ώρα μέσω των επικοινωνιακών του μηχανισμών προαναγγέλλει «σκληρό ροκ» κατά της αντιπολίτευσης στο δρόμο για τις κάλπες του Μαΐου.

Αλλά και επί της ουσίας οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτικές. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το Σύνταγμα θα πρέπει να αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία χρησιμοποιώντας αυτή τη διάταξη, τώρα τη θεωρεί προβληματική. Το ίδιο υποκριτική είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας. Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να διώξει τον Νίκο Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας όταν συγκρούσθηκε με την Εκκλησία, ενώ στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών πρώτα ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος από τα πολιτικά κόμματα. Τώρα θυμήθηκε το «αριστερό» του προφίλ.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης εμπιστεύονται την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους, αλλά δεν θέλουν μη κρατικά πανεπιστήμια όταν η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσελκύοντας χιλιάδες φοιτητές από τις γειτονικές χώρες και δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας στο επιστημονικό μας δυναμικό που σήμερα αναζητεί την τύχη του στο εξωτερικό.

Με άλλα λόγια, η διαδικασία της αναθεώρησης δεν γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της Πολιτείας, αλλά για να εξυπηρετηθούν κομματικοί τακτικισμοί και ως εκ τούτου δεν διαθέτει τις βάσεις για να πετύχει.

Η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα

Το φθινόπωρο του 2014, όταν ο Τσίπρας σχεδίαζε την επέλαση προς την εξουσία με όχημα τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούσε να κλείσει την αξιολόγηση έχοντας απέναντι τη δυσπιστία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που διαρκώς ανέβαζε τον πήχυ των απαιτήσεών του σε αγαστή συνεργασία με τον Σόιμπλε, διαβλέποντας πολιτικές εξελίξεις. Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε τους δανειστές ότι δεν θα αναγνώριζε καμία συμφωνία, ενώ απειλούσε τους επενδυτές που θα συμμετείχαν σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων ότι θα έχαναν τα λεφτά τους και θα αντιμετώπιζαν τη Δικαιοσύνη ως συνεργοί στο «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου. Εχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε φάση αποδρομής με ορίζοντα που δεν ξεπερνά τον Μάιο.

Αποδυναμωμένη, όπως προκύπτει σε όλες τις δημοσκοπήσεις, βαθιά διχασμένη, όπως φαίνεται από τις εσωτερικές κόντρες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αποκομμένη από την κοινωνία που πληρώνει το λογαριασμό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να ακολουθήσει το δρόμο του Τσίπρα. Να καταγγείλει την κυβέρνηση απειλώντας την επενδυτική κοινότητα. Χθες όμως ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην 3η Διεθνή Ευρωαραβική Σύνοδο, απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες. Η σύγκριση είναι καταλυτική, ο χαρακτήρας των δύο πολιτικών είναι εντελώς διαφορετικός, όμως υπάρχει και ένας άλλος καθοριστικός λόγος. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι θα βρει μπροστά του ένα χάος στην οικονομία και οι επενδύσεις θα είναι η μοναδική διέξοδος.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής


.eleftherostypos.gr/  

on 12:41:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ο Τσίπρας παραδέχθηκε την ήττα του στις προσεχείς εκλογές

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.