Εμφύλιος στο Κίνημα Αλλαγής: Όχι στην πρόταση Παπανδρέου - Γερουλάνου περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 8:02:00 μ.μ.
«Η βάση του χώρου μας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα πριν από 5 μήνες 65.000 μέλη μας εξέλεξαν δημοκρατικά τους αντιπροσώπους μας για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και αυτοί δημοκρατικά και ομόφωνα, αποφάσισαν την ενιαία λειτουργία του κόμματος μας. Έτσι θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής. Οι αποφάσεις αυτές του ανώτερου οργάνου του κόμματος, ειδικά όταν είναι τόσο πρόσφατες, δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση» τόνισε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης στον ρ/σ Θέμα 104,6.
Εξάλλου, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας τα όσα είπαν δημοσίως ο Νίκος Παπανδρέου και ο Παύλος Γερουλάνος, τόνιζαν με νόημα ότι όταν γινόταν το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ και οι δυο ήταν «απόντες» και ότι η εκλογή της Φώφης Γεννηματά έγινε από την βάση και όχι από τον κομματικό μηχανισμό. Ενώ σημειώνουν ότι η εντύπωση που δίνουν τα δύο στελέχη, είναι ότι επιδιώκουν ένα ρόλο μέσα στον χώρο και περισσότερο από λύσεις στα προβλήματα της πασοκογενούς αριστεράς, την προσωπική τους προβολή.
Νίκος Παπανδρέου: Ζητά συνέδριο για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής, ο Νίκος Παπανδρέου σημειώνει ότι «δεν γίνεται να πετάμε στον κάδο της ιστορίας τα σύμβολά του, επειδή κάποιοι έχουν ενοχικό σύνδρομο για τα όποια λάθη του παρελθόντος» και ζητάει Συνέδριο, ώστε να γίνει ομογενοποίηση των τάσεων και των επιμέρους κομμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει δε με νόημα ότι στο Συνέδριο ο αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη βάση.
«Το να θέλουν ορισμένοι να αποφύγουμε τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ από την βάση είναι ένα βήμα προς τα πίσω, μια οπισθοδρόμηση στις πραγματικές μας αξίες. Αν δεν γίνουν εκλογές όπως ορίζει το καταστατικό, το κόμμα θα μπει σε μια ανώφελη και επικίνδυνη εσωστρέφεια που θα συρρικνώσει και άλλο την όποια απήχηση έχει ακόμη στον κόσμο.
Φυσικά όποιος κατέβει για αρχηγός πρέπει να πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ! Η προσπάθεια «αποπασοκοποίησης» έγινε με μία σειρά αποτυχημένων εγχειρημάτων όπως η «Ελιά», η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και εν τέλει και το «Κίνημα Αλλαγής». Αυτό το μήνυμα αποκόμισα απ’ τα ταξίδια μου ανά την Ελλάδα ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Και όχι μόνο εγώ: Το ίδιο μήνυμα αποκόμισαν όλοι οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές.
Ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στον News 24/7 δηλώνει υπερήφανος που είναι ΠΑΣΟΚ, λέει για το ΚΙΝΑΛ οτι «πνίγηκε στην εσωστρέφειά του», χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών και ζητά ένα ανοιχτό συνέδριο και όχι ένα συνέδριο διορισμένων στελεχών και χειροκροτητών με κλειστή ατζέντα.
«Τα σύμβολα έχουν τεράστια αξία, αλλά τα σύμβολα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Τι πρότεινα και τι θα έκανα; Πρώτα παρουσιάζεις το όραμα, τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματός σου, προτάσεις που αφορούν τον Έλληνα σήμερα. Μετά διαλέγεις το πολιτικό προσωπικό που μπορεί να τις εμπλουτίσει και να τις επικοινωνήσει σε όλη την Ελλάδα.
Και μόνο όταν τα πετύχεις αυτά τα δύο, ανοίγεις θέματα διεύρυνσης του χώρου και αλλαγής των συμβόλων. Συχνά δεν χρειάζεται καν. Διότι αν έχεις κάνει τα δύο άλλα σωστά, η σχέση σου με την κοινωνία έχει αποκατασταθεί. Εδώ έγινε το ανάποδο. Πρώτα αλλάξαμε το όνομα και μετά στέλναμε τα ίδια πρόσωπα να μιλούν για τις ίδιες ιδέες. Η διεύρυνση είχε χαρακτηριστικά εσωκομματικού παζαριού.
Λογικό η αντίδραση του κόσμου να είναι «Μα καλά, εσείς ΠΑΣΟΚ δεν είστε; Ντρέπεστε να το πείτε;» Δεν ξέρω για τα άλλα στελέχη μας, αλλά εγώ δεν ντρέπομαι» είπε με έμφαση. Ο Π. Γερουλάνος άφησε αιχμές κατά της Φ. Γεννηματά λέγοντας πως το Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια αναλώθηκε σε πολιτικές διαδικασίες σύνθεσης «επωνύμων»στον χώρο της Κεντροαριστεράς αντί να αφιερωθεί στη σύνθεση ιδεών και απόψεων για το μέλλον της χώρας. Τουλάχιστον αυτό έδειξε προς τα έξω. Άλλαξε όνομα χωρίς να εκσυγχρονίσει το περιεχόμενό του και να αναδείξει νέα στελέχη. Και κατήργησε τις εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες και τον ουσιαστικό διάλογο που στον χώρο μας προσφέρουν πολιτικό οξυγόνο.
Έτσι το Κίνημα Αλλαγής πνίγηκε στην εσωστρέφειά του» Ζήτησε δε το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει την πορεία του και αμφισβήτησε το συνέδριο που έγινε λέγοντας πως χρειάζεται ουσιαστικό, ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο με ατζέντα και θέσεις από την βάση και όχι μια τυπολατρική φιέστα χειροκροτητών για να λέμε ότι κάτι κάναμε. Άλλωστε, στα λίγα που μπορεί να κάνει ένα κόμμα στην αντιπολίτευση, η συμπεριφορά γίνεται ουσία. Πιστεύεις πραγματικά στη δημοκρατία όπως λες; Πιστεύεις πραγματικά στη σύνθεση; Πιστεύεις ότι ο πολιτικός διάλογος προσθέτει; Τότε δεν γίνεται να κάνεις συνέδριο δημοκρατικού κόμματος με διορισμένα στελέχη και κλειστή ατζέντα. Στα δημοκρατικά συνέδρια, ο επικεφαλής πρέπει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια να ακούσει και να συνθέσει όλες τις τάσεις που εκφράζονται.»
https://www.iefimerida.gr
http://www.topontiki.gr/